Meskeniyet İddiası/Şikayeti
İcra takiplerinin aşamalarından birisi de şüphesiz ki haciz aşamasıdır. Kanunumuzda haciz işlemleri alacaklının alacağına kavuşması için yasal bir hak ve yetki kullanımı olarak düzenlenmekle birlikte bu hakkın kullanılması bakımından birtakım sınırlamalar da getirmiştir. Bu bağlamda İcra ve İflas Kanunu’nun 82.maddesinde haczedilemez mal ve haklar düzenlenmiştir.
İlgili maddenin 1. Fıkrasının 12 numaralı bendinde belirtildiği üzere borçlunun hâline münasip evi haczedilemez mallar arasındadır. Haczedilemez nitelikteki malların haczedilmesi halinde de şikâyet yoluna başvurma imkânı tanınmıştır. Bu yazımızda borçlunun haline münasip evine konulan hacze itirazını konu alan, uygulamada ve Yargıtay kararlarında “ Meskeniyet İddiası/Şikayeti ” olarak geçen şikâyet türünü açıklayacağız.
Hâline Münasip Ev Terimi
- Borçlunun ve ailesinin mevcut sosyal statüsüne göre oturabileceği şekilde asgari yaşam standartlarına göre de lüks sayılamayacak nitelikteki evi ifade etmektedir.
Şikâyetin İncelenmesi ve Kabul Edilebilirlik Şartları
- Şikâyet üzerine mahkemece yaptırılacak bilirkişi incelemesinde haczedilen meskenin değeri ve borçlunun benzer şartlar altında yaşabileceği tarzdaki konutların değeri tespit edilecektir. Haczedilen meskenin değeri emsal konutların değerine denk olduğu takdirde şikâyetin kabulüne karar verilmelidir. Bununla birlikte haczedilen konutun değeri emsal konutlardan yüksek olduğu tespit edilirse evin satışı gerçekleştirilebilecektir; ancak bu ihtimalde bile borçlunun konut ihtiyacını karşılayabilecek miktardaki bedel borçluya bırakılacaktır ve artan miktardan borç tahsilâtı yapılabilecektir.
Yukarıda açıkladığımız değer üzerinden yapılacak incelemenin yanı sıra birtakım şartlar da incelenecektir. Şöyle ki;
- Konut üzerinde ipotek bulunmayacaktır ve ipotek varsa bile zorunluluk sebebiyle bu ipotek konulmuş olmalıdır.
- Borçlunun birden fazla konutu bulunuyorsa hepsi için şikâyette bulunmuşsa, sadece bir konutu için meskeniyet iddiası dinlenebilecektir. Diğer konutlar için ise şikâyeti reddedilecektir.
- Borçlunun 1 adet konutu bulunuyor ve bu konutu kiraya vermiş; ancak kendisi kirada oturuyorsa bu durum meskeniyet şikâyetine engel değildir.
Şikâyet Mercii ve Hak Düşürücü Süre:
- Meskeniyet iddiası üzerinden yapılacak haczedilemezlik şikâyetine bakmakla görevli mahkeme İcra Mahkemesidir.
- Yetkili mahkeme haciz işlemini gerçekleştiren esas takibin yapıldığı yer mahkemesidir.
- Şikâyet süresi haczin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gündür.