İhtiyati haciz özel olarak para alacaklarına ilişkin bir geçici hukuki koruma olup İcra ve İflas Kanunu’nun 257 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. İhtiyati haciz, alacaklının bir para alacağının zamanında ödenmesini garanti altına almak için mahkeme kararı ile borçlunun mallarına önceden geçici olarak el konulmasıdır. Alacaklının alacağını almak için yaptığı takip veya açtığı dava sonucunda borçlunun mallarına kesin haciz koydurma yetkisini elde etmesi uzunca bir zamanın geçmesini gerektirmektedir. Dava veya takip sırasında borçlunun kendi malları üzerinde hukuki tasarrufta bulunma yetkisi tamdır. Bu itibarla, borçlunun ilerde haksız çıkacağını tahmin ettiği bir dava veya takibin sonuçlarından kurtulmak için dava veya takip sırasında mallarını başkasına devretmesi mümkündür. İşte ihtiyati hacizz müessesesi, borçlunun borca yetecek kadar mallarını kaçırmasını önlemek için alacaklının gerekli tedbirleri almasına olanak tanımaktadır.
İhtiyati hacîz kararı verilebilmesi için kanunda birtakım özel şartlara yer verilmiştir. Bu şartları sıralayacak olursak;
1-Borçlunun belirli bir yerleşim yerinin olmaması
2-Borçlunun taahhütlerinden kurtulmak maksadıyla mallarına gizlenmesi, kaçırması veya kendisinin kaçmaya hazırlanması yahut kaçması ya da bu maksatla alacaklının haklarının ihlal eden hileli işlemlerde bulunması.