6284 Sayılı AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNDA DÜZENLENEN TEDBİRLER
6284 sayılı kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesidir. Bu amacın gerçekleştirilmesi için birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemeler yapılmıştır ve tedbirin niteliğine ve tedbir kararı verecek mercie göre sınıflandırma yapılmıştır. Biz de bu yazımızda kanunun yaptığı sınıflandırma üzerinden incelemede bulunacağız. Kanunda tedbirin niteliğine göre önleyici tedbir ve koruyucu tedbir olarak 2 farklı tedbir karar türünden bahsedilmektedir. Tanımları şu şekildedir:
Koruyucu Tedbir Kararı: Kanun kapsamında korunan kişiler hakkında olayın niteliği dikkate alınarak hükmedilecek tedbirlere ilişkin kararlardır.
Önleyici Tedbir Kararı: Kanunda belirtilen merciler tarafından şiddet uygulayan veya uygulama tehlikesi bulunan kişi hakkında, olayın niteliği dikkate alınarak hükmedilecek tedbirlere ilişkin kararlardır.
Görüldüğü üzere koruyucu tedbirler korunacak kişiler hakkında verilirken, önleyici tedbirler şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler için verilen türden kararlardır.
1- Mülkî Amir ve Kolluk Amiri Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları:
6284 sayılı kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki tedbirlerden birine, bir kaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülkî amir tarafından karar verilebilir:
ç) Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.
Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde (a) ve (ç) maddelerinde yer alan tedbirler, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Ancak kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde mülkî amirin onayına sunmalıdır. Zira mülkî amir tarafından 48 saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkacaktır.
2- Hâkim Tarafından Verilecek Koruyucu Tedbir Kararları:
6284 sayılı kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki koruyucu tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir:
ç) Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.
3- Hâkim Tarafından Verilecek Önleyici Tedbir Kararları:
Şiddet uygulayanlarla ilgili olarak aşağıdaki önleyici tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir:
ç) Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.
ğ) Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi.
ı) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.
Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan tedbirler, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Ancak kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunmalıdır. Zira Hâkim tarafından 24 saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkacaktır.